20 Ocak 2011 Perşembe

Tüp Bebek Tedavileri

Tüp bebek tedavisi çocuk sahibi olmak isteyen çiftten anne adayından belli bir ilaç yüklemesi yapıldıktan sonra tüp bebekalınan yumurtalar ile baba adayından alınan ve laboratuar ortamında yıkanarak temizlenerek içlerinden en iyileri seçilen spermlerin gene laboratuar ortamında medyum denilen kapların içinde rahim içindeki sıvılara benzeyen sıvılar içinde döllenmeye bırakılmasıdır.

Tüp Bebek tedavisi Nedir?


Tüp bebek tedavisi çocuk sahibi olmak isteyen çiftten anne adayından belli bir ilaç yüklemesi yapıldıktan sonra tüp bebekalınan yumurtalar ile baba adayından alınan ve laboratuar ortamında yıkanarak temizlenerek içlerinden  en iyileri seçilen spermlerin gene laboratuar ortamında medyum denilen kapların içinde rahim içindeki sıvılara benzeyen sıvılar içinde döllenmeye bırakılmasıdır. Medyumlar halk arasında tüp olarak adlandırılır.Yumurta ve spremler bu sıvının içinde aynen rahim kanallarındaymıs gibi birbirlerini bulup döllenir ve embiryo oluştururlar. Embiryolar birinci gün 2 hücre ikinci gün 4 hücre 3 gün 8 hücreye gibi her gün birbirinin katları şeklinde çogalma işlemi başlatırlar. Embiryolar ikinci gün anne rahiminin içine transfer edilirler. Bu işleme tüp bebek tedavisi işlemi denir. Tüp bebek tedavisinde embiryoların tutunup tutulmadığı transfer işleminden 12 gün sonra yapılan hamilelik testi ile anlaşılır.Tüp bebek tedavisinde hamilelik testi hem kanda hemde idrar testi olarak iki şekilde yapılır.


Mikroenjeksiyon nedir.? Tüp bebek tedavisinden farkı nedir?


Mikroenjeksiyon işlemi Tüp bebek tedavisinin bir ileri aşaması olarak adlandırılır. Daha çok sperm sayısı az olan hastalarda başlangıçta yapılmasına karşın daha çok başarılı olduğundan artık tüp bebek tedavisi dendiğinde direkt olarak bu işlem yapılmaktandır. Tüp bebek tedavisinde de artık bir adet sperm alınarak yumurtanın içine döllenmesi beklenmeden enjekte edilmekte ve bu şekilde embiryo haline gelmesi beklenmektedir.

Tüp bebek genellikle hastanelerde üremeye yardımcı teknik  (ÜYT )olarak ya da İngilizce adının baş harfleri nedeniyle (ART ) olarak geçer Tüp bebek tedavisinde amaç amaç,normal birleşme ile yumurtaya ulaşamayacak ve onu dölleyemeyecek kadar zayıf özellikteki bir spermin, tüp bebek tedavisi işlemi ile vücut dışında,direk yumurta içine verilmek suretiyle gebeliğin gerçekleşebilmesidir.



Tüp bebek tedavisi ne zaman yapılmalıdır?

Tüp bebek tedavisi çiftler bir yıl çocuk sahibi olmak için bekledikten sonra normal yolla çocuk sahibi olmadıklarında mutlaka kısırlık konusunda uzman bir doktora veya tercihen bir tüp bebek merkezine kontrole tüp bebekgitmelidirler.

Anne ve baba adayının kontrollerinin yapılması herhangi bir sorununun olup olmadığının incelenmesi gerekir. Kısırlık şüphesi olan Anne adayının kontrolleri:

   1. Âdetin ikinci günü kanda LH FSH E2  ve inhibin B testlerinin yapılıp yumurta rezervlerinin durumuna bakılır ,
   2. Troid bezlerinin düzgün çalışıp çalışmadığına bakılması gerekir. Serbest T3 ,T4  ve  TSH  ve diğer üremeye etkili hormonlar olan DHEA, Androstenedion, l7hidroksiprogesteron, serbest testosterona bakılır.
   3. Rahim filmi ile yumurtalık kanallarının açık olup olmadığının kontrolunun yapılması gerekir.
   4. Prolaktin hormonunun düzgün çalışıp çalışmadığına bakılmalıdır.

Baba adayından da sperm örneği alınarak spermlerde herhangi bir sorun olup olmadığının kontrolü yapılır. Eğer görünen önemli herhangi bir sorun yok ise (yumurta kanallarının tıkanıklığı, spermlerin çok az olması yada hiç olmaması gibi) tüp bebek tedavisine hemen geçilmez.


Sperm kontrolu ;Aşılama,Tüp bebek tedavilerinde Semen analizi nasıl verilir.?



tüp bebekSperm örnegi verebilmek icin erkeğin en az 3 günlük cinsel ilişkide bulunmaması  gerekmektedir.Laboratuarda yada Merkezde özel sperm verme odasında sperm örnegi istenir.

Sağlıklı bir sperm tahlil sonucu 3 hafta ila 2 ay ara ile  en az 3 defa istenilerek alınan sonuçlardır.Semen analizin sonuçlarında en az 20 ml olmalı ve içinde canlı sperm hücresine rastlanmalıdır.

Aşılama ve tüp bebek tedavilerinde alınan spremler özel bir işleme tabi tutularak yıkanır ve içlerinden iyileri seçilir.

Tüp bebek uygulanmasini gerektiren durumlar:
Tüp bebek tedavileri aşılama uygulamalarının başarısız olması,kısırlık nedeninin açıklanamayan olması,tüplerin tıkalı olması,over yetmezliği olanlarda,endometriozis rahatsızlığı olanlarda, doğuştan vajen anomalisi olanlarda ,vajinismus sorununda,genital tuberküloz geçiren kadınlara uygulanır.Erkeklerde tüp bebek tedavisi erkekte; sperm sayısının her türlü azlığında , uygun seksüel ilişkide bulunamayanlarda ve klasik tedavilerde başarılı olamayanlarda kullanılır.

Tüp bebek tedavisine geçilmeden önce :

1.Kadında yumurta gelişimi takibi yapılarak anne adayının yumurtalarının döllenme için çatlayıp çatlamadığına bakılır.

2.Herhangi bir sorun varsa tedavi için doktorun öngördüğü ilaçlarla bir iki ay hasta takip edilir.

3.Herhangi bir gelişme yoksa Aşılama tedavisine geçilir

4. İki ya da 3 ay süre ile 3 defa yapılan aşılama tedavisinden sonra herhangi bir sonuç alınmaz ise hastaya tüp bebek işlemine geçilmesi önerilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder